Ελαφρά πτώση πετρελαίου, ενίσχυση χρυσού

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές του αργού να σημειώνουν ελαφρά πτώση. Αιτία της πτώσης η κατάθεση πρότασης συμβιβασμού στον πρόεδρο Ούγκο Τσαβέζ, από τους επικεφαλής της απεργίας στη Βενεζουέλα.

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές του αργού να σημειώνουν ελαφρά πτώση. Αιτία της πτώσης η κατάθεση πρότασης συμβιβασμού στον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, από τους επικεφαλής της απεργίας στη Βενεζουέλα.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η απεργία στη Βενεζουέλα επηρεάζει στον ίδιο βαθμό τις τιμές του πετρελαίου όσο τις επηρεάζει και η ”πολεμική φιλολογία”, ή ακόμη, όσο τις επηρέασε και κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα μπορούσε να εξαφανίσει από την αγορά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, τονίζουν, η απεργία στη Βενεζουέλα έχει ήδη ”κοστίσει” σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.

Η απειλή του πολέμου στην περιοχή του Κόλπου, η οποία προμηθεύει το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών, και οι περικοπές στις εξαγωγές της Βενεζουέλας λόγω απεργίας έχουν οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα κατά 30% από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οσον αφορά στις τιμές, στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαμορφώνεται στα 33,56 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 30,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανοδική πορεία διαγράφει η τιμή του χρυσού, παρά την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Οπως εξηγούν παρατηρητές της αγοράς, οι επενδυτές του πολυτίμου μετάλλου, ποντάρουν στην παροδικότητα της ανόδου του δολαρίου. Ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 367,75 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v