Πτώση για το πετρέλαιο, υψηλότερα ο χρυσός

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ότι προτίθενται να καλύψουν τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς, αλλά και ύστερα από την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ότι προτίθενται να καλύψουν τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς που θα προκαλέσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ, αλλά και την αναπάντεχη αύξηση των απποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα όσον αφορά στις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 28 δολάρια ανά βαρέλι. Στην ηλεκτρονική αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 30,37 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 2,28%.

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα αυξήσει κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του, προκειμένου να καλυφθεί η προσφορά από την έλλειψη που θα προκαλέσει η αναστολή των εξαγωγών του ιρακινού πετρελαίου.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της σαουδαραβικής κυβέρνησης συμφωνούν με την απόφαση αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τονίζουν οτι η αύξηση αυτή θα πρέπει να είναι τάξεως, τουλάχιστον, των 1,5 εκατ. βαρελιών προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από την ουσιαστική άρση των πετρελαϊκών εξαγωγών της Βενεζουέλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθημερινές απώλειες σε πετρέλαιο, λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα και στο Ιράκ, υπολογίζεται οτι ανέρχονται στα 3 με 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ συνέρχονται εκτάκτως την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου για να αποφασίσουν αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να αποτρέψουν μια νέα πετρελαϊκή κρίση, που επαπειλείται εξαιτίας της απεργίας στη Βενεζουέλα και του πολέμου στο Ιράκ.

Εξάλλου, τις πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού ενέτεινε και η ανακοίνωση της αύξησης κατά 400.000 βαρέλια των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 278,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση κατά 4,5 εκατ. βαρέλια.

Η τιμή του χρυσού ενισχύεται σήμερα, εξαιτίας της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος. Ειδικότερα, η τιμή του πολυτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται στα 354,25 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο υψηλότερη του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v