Πτώση τιμών σε πετρέλαιο και χρυσό

Η κρίση στη Βενεζουέλα και η προοπτική του πολέμου στο Ιράκ έχουν βάλει φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, σήμερα οι τάσεις είναι πτωτικές λόγω του τηλεγραφήματος του Dow Jones, περί έκτακτης συνέλευσης του ΟΠΕΚ την Κυριακή, προκειμένου να συζητηθεί η αύξηση της παραγωγής.

Η κρίση στη Βενεζουέλα και η προοπτική του πολέμου στο Ιράκ έχουν ”βάλει φωτιά” τις τελευταίες εβδομάδες στις τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Ωστόσο σήμερα οι τιμές κινούνται πτωτικά λόγω του τηλεγραφήματος του Dow Jones, περί έκτακτης συνέλευσης του ΟΠΕΚ την Κυριακή, προκειμένου να συζητηθεί η αύξηση της παραγωγής.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται στα 31,50 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο η τιμή του brent στα 29,82 δολάρια.

Στο μεταξύ την αύξηση της καθημερινής παραγωγής πετρελαίου έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια υποστηρίζουν αρκετές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα, εκτιμούν ανάλυτές της αγοράς, γεγονός το οποίο εκτιμάται οτι θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Η αύξηση της παραγωγής θα είναι μεγαλύτερη από τα 500.000 βαρέλια που προβλέπεται από τον μηχανισμό ρύθμισης που μπαίνει σε εφαρμογή αυτομάτως όταν η τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 28 δολάρια το βαρέλι επί 20 συνεχείς ημέρες.

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου. Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ ,μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, έχουν πειστεί ότι η αυτόματη αύξηση της παραγωγής δεν είναι επαρκής για να παραμείνει η τιμή του μαύρου χρυσού μεταξύ 22 και 28 δολαρίων το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υποστηρίξει την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια. Την κίνηση αυτή αναμένεται να υποστηρίξουν και παραγωγοί που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ ώς η Ρωσία,η Νορβηγία και το Μεξικό.

Πτώση καταγράφει και η τιμή του χρυσού εξαιτίας της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται στα 349 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 0,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v