Σε υψηλά επίπεδα το αργό στις διεθνείς αγορές

Oι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι βδομάδων. Στο μεταξύ τα μέλη του ΟΠΕΚ ενδέχεται να συμφωνήσουν σε σημαντική μείωση της παραγωγής τους για να ελέγξουν τις τιμές.

Oι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι βδομάδων. Η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές σημείωσε τον προηγούμενο μήνα άνοδο 11% λόγω φόβων για πόλεμο στο Ιράκ και λόγω του ότι η γενική απεργία στη Βενεζουέλα είχε ως επακόλουθο την παρακώλυση των εξαγωγών πετρελαίου από εκεί.

Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς τα μέλη του ΟΠΕΚ ενδέχεται να συμφωνήσουν σε σημαντική μείωση της παραγωγής τους στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις τιμές του αργού κοντά στα 25 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι η Σαουδική Αραβία πρόκειται στην επικείμενη 122η έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στη Βιένη, να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ να αυξηθούν οι επίσημα καθορισμένες ποσοστώσεις παραγωγής τους, αλλά να μειωθεί η συνολική πραγματική παραγωγή του καρτέλ.

Μάλιστα, η σαουδαραβική πρόταση πρόκειται να υποβληθεί στην υπουργική σύνοδο που θα προηγηθεί της έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ στη Βιένη, πρόταση με την οποία συναινεί και το Ιράν, το οποίο, σημειωτέον, επηρεάζει τις εξελίξεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ.

Το απόγευμα η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κινείται ανοδικά και διαπραγματεύεται στα 27,78 δολάρια ανά βαρέλι. Ανοδο καταγράφει και στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, η οποία διαπραγματεύεται στα 26,60 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί για το δολάριο, ευνοεί την τιμή του χρυσού, η τιμή του οποίου διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, η τιμή του πολυτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 324,10 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v