Αστάθεια και αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου

Οσο η κατάσταση στο Ιράκ δεν ξεκαθαρίζει και η αβεβαιότητα κυριαρχεί, η αγορά θα παραμένει ασταθής και θα ακολουθεί μάλλον ανοδική πορεία, τονίζουν παρατηρητές της αγοράς. Στο Λονδίνο το brent διαπραγματεύεται στα 25,34 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις αγορές πετρελαίου εξαιτίας των ανησυχιών για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Η προσοχή της αγοράς πάντως είναι στραμμένη στις 8 Δεκεμβρίου 2002, ημερομηνία κατά την οποία το Ιράκ πρέπει να δώσει πλήρη και αναλυτική αναφορά των όπλων που έχει στην κατοχή του.

Οπως τονίζουν παρατηρητές της αγοράς σε περίπτωση που η έκθεση των ελεγκτών διαφέρει από αυτή του Ιράκ ή αυτό παρεμποδίσει το έργο τους, τότε η Αμερική έχει το δικαίωμα να εισβάλει χωρίς προειδοποίηση, αφού το Ιράκ θα έχει παραβιάσει τους όρους της λύσης που αποδέχτηκε.

Μάλιστα, το πόρισμα των ελεγκτών του ΟΗΕ θα συζητηθεί και στο προγραμματισμένο συνέδριο του ΟΠΕΚ στις 12 Δεκεμβρίου, όπου και θα αποφασιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός κατά το επόμενο τρίμηνο. Σε γενικές γραμμές πάντως, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, όσο η κατάσταση στο Ιράκ δεν ξεκαθαρίζει και η αβεβαιότητα κυριαρχεί, η αγορά θα παραμένει ασταθής και θα ακολουθεί μάλλον ανοδική πορεία.

Το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου σημειώνει άνοδο 0,72% και διαπραγματεύεται στα 25,34 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 26,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού, η οποία ωστόσο διαπραγματεύεται πάνω από το όριο των 315 δολαρίων. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει πτώση 0,80% και διαπραγματεύεται στα 316,50 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v