Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Η κοινή δήλωση Μπους – Πούτιν για τις σοβαρές συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο Σ. Χουσείν στην περίπτωση που θα εμποδίσει τους επιθεωρητές στις έρευνές τους, αλλά και η παρουσία των τελευταίων στο Ιράκ ύστερα από 4 έτη, ωθεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Αυξητικές τάσεις σημειώνονται στις τιμές του μαύρου χρυσού, ως αποτέλεσμα της κοινής δήλωσης (του Σαββάτου) των προέδρων Μπους και Πούτιν, μέσω της οποίας ”υπενθύμισαν” στο Σ. Χουσείν πως επιβάλλεται να συνεργαστεί πλήρως και άμεσα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ειδάλλως θα υποστεί σοβαρές συνέπειες.

Αναλυτές της αγοράς αποκωδικοποίησαν τις παραπάνω δηλώσεις ως πρόθεση για άμεση δράση αν δημιουργηθεί οποιοδήποτε κώλυμα στους επιθεωρητές, ”φέρνοντας” το ενδεχόμενο πολέμου ένα βήμα πιο κοντά.

Παράλληλα, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ετοιμάζονται να πιάσουν ”ξανά δουλειά” στη χώρα ύστερα από τέσσερα έτη, ενώ αναλυτές της Commerzbank υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε καθυστερήσεις ή φραγμοί τεθούν στους επιθεωρητές θα εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Στα 25,45 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώνονται οι τιμές του Brent για τα συμβόλαια Ιανουαρίου, ενώ λίγο κάτω από 27 δολάρια ανά βαρέλι κινείται η τιμή του Nymex.

Σημειώνεται πάντως από διεθνούς αναλυτές, πως όσο οι επιθεωρητές βρίσκονται στο Ιράκ και οι έρευνες δεν ολοκληρωθούν, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα σημειώσουν, κατά πάσα πιθανότητα, σημαντική πτώση.

Εξάλλου, στα 319 δολάρια ανά ουγκιά κινείται η τιμή του χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v