Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι πετρελαϊκές τιμές για τέταρτη ημέρα, καθώς επικρατούν έντονες ανησυχίες στην αγορά σχετικά με το ότι το Ιράκ δεν θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ πλήρη πρόσβαση σε περιοχές ύποπτες για τη φύλαξη όπλων.

Οι ανησυχίες σχετικά με το ότι το Ιράκ δεν θα συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες του ΟΗΕ όσον αφορά στους ελέγχους που αναμένεται να διενεργήσουν στα οπλοστάσια της Βαγδάτης, οδηγούν σε ανοδική τροχιά για τέταρτη ημέρα τις τιμές του πετρελαίου.

Οι επιθεωρητές επέστρεψαν χθες (Δευτέρα) στη Βαγδάτη προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχουν χημικά, βιολογική και πυρηνικά όπλα ύστερα από απουσία τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με ρητή απόφαση του ΟΗΕ, ”οποιαδήποτε άρνηση του καθεστώτος του Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αιτήσεις των επιθεωρητών, θα έχει άμεσες συνέπειες”. Ήδη τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση.

Η τιμή του brent στην αγορά του Λονδίνου σημείωσε άνοδο κοντά στο 1,5% διαμορφούμενη στα 24,62 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργότερα στα 24,42 δολάρια. Το Nymex στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται στα 25,80 δολάρια ανά βαρέλι.

Εξάλλου, άμεση ήταν και η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά στην τακτική παραγωγής πετρελαίου, καθώς αποφάσισε να λάβει μέτρα σχετικά με την υπέρπαραγωγή, ώστε να σταματήσει και την πτώση στις τιμές πετρελαίου.

Μάλιστα, με την απόφαση αυτή της πετρελαιοπαραγωγού χώρας φαίνεται ότι συμφωνούν και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ριλγουάνου Λουκμαν να δηλώνει ότι έχει προκληθεί ανησυχία από το μεγάλο ποσοστό της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, ο χρυσός βρίσκεται μια ανάσα από τα 320 δολάρια, στα 319,95 δολάρια την ουγκιά, συνεχίζοντας για άλλη μια ημέρα ανοδική πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v