Νευρικότητα από τα σενάρια για επίθεση στο Ιράκ

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές πετρελαίου μετά το συμπέρασμα της συνάντησης του Κέντρου CSISH ότι τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 80 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, εάν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο μιας επίθεσης στο Ιράκ.

H τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και να φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, εάν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο μιας επίθεσης στο Ιράκ, όπως υποστήριξαν σήμερα ειδικοί σε θέματα ενέργειας.

Η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί στα ύψη εάν το Ιράκ καταστρέψει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του καθώς οι δυνάμεις του θα υποχωρούν μπροστά στις αμερικανικές δυνάμεις, εάν η Βαγδάτη χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής και εάν προκληθούν ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ από ιρακινούς πυραύλους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί που συναντήθηκαν στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) για να συζητήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στην πετρελαϊκή αγορά ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ.

Σήμερα η τιμή του αργού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαμορφώνεται στα 25,78 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η κυβέρνηση του προεδρου Τζορτζ Μπους θα μπορούσε να βοηθήσει να ηρεμήσουν οι αγορές εάν ανακοίνωνε πριν από την επίθεση στο Ιράκ ότι σχεδιάζει να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα όπου σήμερα βρίσκονται αποθηκευμένα 589 εκατομμύρια βαρέλια σε υπόγεια σπήλαια σε τέσσερις τοποθεσίες στο Τέξας και στη Λουιζιάνα. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή του brent διαπραγματεύεται στα 23,52 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ οριακή πτώση 0,3% καταγράφει και η τιμή του χρυσού η οποία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται αρκετά πάνω από τα 320 δολάρια, και πιο συγκεκριμένα στα 324,25 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v