Πτωτικές τάσεις στο πετρέλαιο

Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στις αγορές πετρελαίου εξαιτίας των ενδείξεων για επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ. Στο Λονδίνο η τιμή του brent διαμορφώνεται στα 25,63 δολάρια ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 27,15 δολάρια.

Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στις αγορές πετρελαίου εξαιτίας των ενδείξεων για επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 25,63 δολάρια το βαρέλι ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 27,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Από την αρχή του μηνός Οκτωβρίου το πετρέλαιο έχασε σχεδόν 11% καθώς οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ εξασθένησε τις ανησυχίες για άμεσο πόλεμο στην περιοχή και τις επιπτώσεις για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή.

Οπως επισημαίνουν ωστόσο παρατηρητές της αγοράς η γνωστοποίηση των ποβλημάτων παραγωγής σε πετρελαϊκές μονάδες της Βενεζουέλας ενισχύουν τους φόβους για στενότητα στην προσφορά και ενδέχεται να επηρεάσουν ανοδικά τις τιμές. Στο μεταξύ ανησυχία προκαλούν και τα αρνητικά στην πλειονότητά τους αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τριών μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου της Exxon Mobil μειώθηκαν κατά 17%, στα 2,64 δισ. δολάρια, έναντι κερδών ύψους 3,18 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Πτώση σημείωσαν και τα κέρδη της Royal Dutch Shell, φτάνοντας τα 2,241 δισ. δολάρια, έναντι κερδών 2,686 δισ. δολαρίων του περσινού τρίτου τριμήνου, ενώ οι καθαρές ζημίες της Exxon ανήλθαν σε 904 εκ. δολάρια, έναντι κερδών 1,27 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 319,55 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v