Πτωτικές τάσεις και σήμερα για το πετρέλαιο

Περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου εντός του 2003, προβλέπουν αναλυτές της αγοράς, εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης και των αργών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Στα 26,36 διαπραγματεύεται το brent.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εν αναμονή νέων εξελίξεων από το Ιράκ. Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται στα 26,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 28,10 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,38%.

Οπως επισημαίνουν, παράγοντες της αγοράς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω από το 2003, πτώση την οποία υπολογίσουν να φτάσει μέχρι και το 10%, μιας και η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζει αφενός τη ζήτηση και αφετέρου τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο Ιράκ, στη διαμόρφωση των τιμών.

Χαρακτηριστικά αναλυτές της αγοράς εκτιμούν οτι εντός του 2003 η μέση τιμή του brent μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 21,75 δολάρια το βαρέλι. Το ίδιο υποστηρίζει σε εκτιμήσεις του και το Διεθνές Ινστιτούτο Ενέργειας, το οποίο προβλέπει ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου, σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, θα συμβάλουν το 2003 στη μείωση της ζήτησης.

Η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά κατά 0,92%, λόγω της εξασθενημένης παρουσίας του αμερικανικού νομίσματος, και διαπραγματεύεται στα 313 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v