Πτωτικά επιμένουν οι τιμές του πετρελαίου

Το πνεύμα αναζήτησης μιας συμβιβαστικής λύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του Ιράκ, συνέβαλε στη δραστική πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το brent διαμορφώνεται στα 26,33 δολάρια και το αργό στη Νέα Υόρκη στα 28,06 δολάρια.

Το πνεύμα αναζήτησης μιας συμβιβαστικής λύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του Ιράκ, συνέβαλε στη δραστική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν την αναβολή λήψης μιας νέας απόφασης για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης ως ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων στρατιωτικής δράσης, ενδεχόμενο που έχει στείλει το πετρέλαιο 50% υψηλότερα από την αρχή του χρόνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το Ιράκ αναδείχθηκε στον όγδοο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου, αλλά φέτος οι πωλήσεις του μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας αντεγκλήσεων για την τιμολογιακή πολιτική. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, μια επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ ενδέχεται να ”μπλοκάρει” τις εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή, η οποία πρέπει να αναφερθεί ότι τροφοδοτεί τη Δύση με το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 26,33 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,98%. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 28,06 δολάρια ανά βαρέλι, κινούμενη πτωτικά κατά 0,99%.

Στο μεταξύ η πιέσεις που ασκούνται στο αμερικανικό νόμισμα ευνοούν και σήμερα την τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 311,70 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,28%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v