Επιστρέφει η ανησυχία στις αγορές πετρελαίου

Η πρόθεση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να μισθώσει δύο μεγάλα εμπορικά πλοία για τη μεταφορά επί πλέον πολεμικού υλικού στη Μέση Ανατολή, επανέφερε την ανησυχία στις αγορές πετρελαίου. Το αργό διαπραγματεύεται στα 29,20 δολάρια.

Η πρόθεση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να μισθώσει δύο μεγάλα εμπορικά πλοία για τη μεταφορά επί πλέον πολεμικού υλικού και στρατιωτικών οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ, επανέφερε την ανησυχία στις αγορές πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες βαρέος οπλισμού και πυρομαχικών στα 17 σκάφη τους που ναυλοχούν στο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Στο μεταξύ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου σημειώνει άνοδο 0,79% και διαμορφώνεται στα 29,20 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται ενισχυμένη κατά 0,83% στα 27,80 δολάρια ανά βαρέλι. Στο μεταξύ οι πρόσφατες εκτιμήσεις ότι η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 15% υψηλότερα από τις επίσημες ποσοστώσεις του καρτέλ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής άλλων χωρών μελών του ΟΠΕΚ, καταδεικνύουν, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, ότι ο οργανισμός φαίνεται να ευνοείται περισσότερο από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και λιγότερο από τη στατική πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των ποσοστώσεων.

Πτωτική τάση, εξαιτίας της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές, ακολουθεί η τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 316,70 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v