Φόβοι τρομοκρατικής επίθεσης ωθούν το αργό

Ξεπέρασε τα 30 δολάρια ανά βαρέλι για ακόμη μια φορά το απόγευμα της Κυριακής η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τον εμβολισμό γαλλικού τάνκερ που έπλεε στην Ερυθρά θάλασα, ανοιχτά της Υεμένης από λέμβο γεμάτη εκρηκτικά, που φημολογείται ότι πρόκειται για νέα τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας η τιμή έχει υποχωρήσει ξανά στα 29,62 δολάρια ανά βαρέλι μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων Αρχών.

Ανησύχησε τη διεθνή αγορά πετρελαίου ο εμβολισμός γαλλικού τάνκερ που έπλεε στα χωρικά ύδατα της Υεμένης από λέμβο γεμάτη εκρηκτικά το Σαββατοκύριακο, καθώς το αργό εκτοξεύθηκε στα 30,08 δολάρια ανά βαρέλι, για να υποχωρήσει το πρωί της Δευτέρας ξανά στα 29,62 μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων Αρχών ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Συγκεκριμένα, στη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση του NYMEX η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 30 δολάρια ανά βαρέλι, για να υποχωρήσει το πρωί της Δευτέρας στα 29,62 δολάρια αφού οι Αρχές της Υεμένης δήλωσαν ότι πρόκειται για ατύχημα και όχι τρομοκρατική ενέργεια. Η τιμή του brent –λόγω συμβολαίων Νοεμβρίου- συνεχίζει ανοδικά κατά 0,48% προσεγγίζοντας τα 28,54 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι δεν εκφράζουν άποψη για το αν ο εμβολισμός του γαλλικού τάνκερ αποτελεί τρομοκρατική επίθεση (ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί πριν δύο χρόνια στην περιοχή, με επίθεση της Αλ Κάιντα κατά αμερικανικού πολεμικού σκάφους), τονίζουν ότι το γεγονός αυτό καθεαυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία στην ήδη βεβαρημένη αγορά πετρελαίου.

Ο χρυσός, που επίσης επηρεάστηκε από το παραπάνω γεγονός, ακολουθεί ανοδική πορεία κατά 0,35% προσεγγίζοντας το πρωί της Δευτέρας τα 322,80 δολάρια ανά ουγκιά, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι εάν επαληθευτούν οι φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα ο χρυσός θα εκτοξευθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v