Ίδιο σκηνικό στην αγορά πετρελαίου

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου παρά τη μικρή υποχώρηση του αργού που ωστόσο παραμένει υψηλότερα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα αποτελέσματα από τη συνάντηση στελεχών του ΟΗΕ και της Ιρακινής κυβέρνησης περιορίστηκαν σε δηλώσεις καλής θέλησης.

Τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της συνάντησης στελεχών του ΟΗΕ και της Ιρακινής κυβέρνησης, για το κατά πόσο η δεύτερη θα δεχθεί άνευ όρων τους επιθεωρητές του Οργανισμού, κρατούν τις διεθνείς τιμές πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, παρά τη διαφαινόμενη υποχώρηση της τιμής του αργού.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού αν και έχει υποχωρήσει κατά 0,09% βρίσκεται ακόμη στα 30,45 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ανοδικά κατά 0,11% διαπραγματεύεται η τιμή του brent το οποίο έχει προσεγγίσει τα 28,86 δολάρια ανά βαρέλι.

Η κατάσταση στο διεθνές σκηνικό, εκτιμούν οι αναλυτές, δεν έχει βελτιωθεί καθώς, αφενός η χθεσινή συνάντηση μεταξύ στελεχών της Ιρακινής κυβέρνησης και του ΟΗΕ για τους διεθνείς παρατηρητές περιορίστηκε σε δηλώσεις καλής θέλησης, αφετέρου σημειώνονται κινήσεις άμυνας από τρίτα κράτη. Για παράδειγμα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα χώρο αποθήκευσης καυσίμων προϋπολογισμού 1,5 δισ. δολαρίων, για έκτακτες ανάγκες, ενώ κορυφαίες εταιρίες όπως οι BP και Shell δηλώνουν ότι ξεκινούν να διατηρούν αποθέματα εκτάκτου ανάγκης, για το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης στο Ιράκ.

Στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,70% το πρωί της Τρίτης, κυμαίνεται όμως ακόμη στα πολύ υψηλά επίπεδα των 323,65 δολαρίων ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v