Προληπτικοί βομβαρδισμοί εκτοξεύουν το πετρέλαιο

Βομβαρδισμοί ”προληπτικού” χαρακτήρα σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στον εναέριο χώρο του Ιράκ, από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, εκτοξεύοντας τις τιμές πετρελαίου στα ύψη, καθώς πολλαπλασιάζουν τους φόβους για μια άμεση επίθεση.

Στα ύψη εκτοξεύθηκαν οι τιμές πετρελαίου λόγω των ”προληπτικών” βομβαρδισμών που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, στον εναέριο χώρο του Ιράκ, από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, πολλαπλασιάζοντας τους φόβους για μια άμεση επίθεση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού εκτοξεύθηκε στα 30,95 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση του NYMEX, για να υποχωρήσει το πρωί της Δευτέρας στα επίσης υψηλά επίπεδα των 30,54 δολαρίων ανά βαρέλι. Ακολούθως και το brent διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα πέριξ των 29,20 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,32%.

Το βράδυ της Κυριακής βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ”προληπτική” όπως χαρακτηρίστηκε επίθεση σε εγκαταστάσεις ραντάρ του ιρακινού στρατού, οι οποίες θεωρούνταν στρατηγικός στόχος. Η διάσπαση της ”ζώνης απαγόρευσης πτήσεων” του ιρακινού εναέριου χώρου, που πραγματοποιήθηκε χθες είναι η δεύτερη σε μία εβδομάδα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες για άμεση επίθεση.

Ωστόσο, οι αναλυτές, προσπαθώντας να ”ηρεμήσουν” την αγορά, τονίζουν ότι όλα θα κριθούν από τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων του Ιράκ και του ΟΗΕ στη Βιέννη, προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών του Οργανισμού στη χώρα, άνευ όρων.

Το πολεμικό κλίμα ακολουθεί και η αγορά μετάλλων, καθώς ο χρυσός καταγράφει άνοδο κατά 2,50% προσεγγίζοντας τα 322,55 δολάρια, έχοντας κατά πολύ ξεπεράσει τα ”πολεμικά όρια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v