Ο τυφώνας Λίλι εκτοξεύει το πετρέλαιο

Δεν έφτανε όπως φαίνεται η δήλωση από πλευράς Ιράκ ότι δέχεται τους διεθνείς επιθεωρητές ξανά στο έδαφός του, προκειμένου να συγκρατηθεί η αγορά πετρελαίου, καθώς ο νέος τυφώνας Λίλι που αναμένεται να πλήξει σήμερα το απόγευμα τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον κόλπο του Μεξικού, ώθησε το αργό πάνω από τα 31 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο κράτησε η αισιοδοξία που προκάλεσε η δήλωση από πλευράς Ιράκ ότι δέχεται την επάνοδο των διεθνών παρατηρητών, καθώς οι ανησυχίες για εκτεταμένες καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον κόλπο του Μεξικού από τον τυφώνα Λίλι που αναμένεται να πλήξει την περιοχή σήμερα το απόγευμα, εκτόξευσε το αργό πάνω από τα 31 δολάρια στη μεταμεσονύκτια συνεδρίαση του NYMEX.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού προσέγγισε τα 31,05 δολάρια τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να υποχωρήσει το πρωί στα 30,83 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και το brent ξεκίνησε ανοδικά κατά 0,48% και έχει ήδη προσεγγίσει τα 29,15 δολάρια ανά βαρέλι για τα συμβόλαια Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι είναι δικαιολογημένη η αύξηση καθώς ο τυφώνας Λίλι θα είναι ο δεύτερος που αναμένεται να πλήξει την περιοχή του κόλπου του Μεξικού, σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, και αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις. Οι ίδιοι, επίσης, τονίζουν ότι η απόφαση του Ιράκ να δεχθεί τους διεθνείς παρατηρητές δεν πρόλαβε να επιδράσει πυροσβεστικά στις διεθνείς τιμές, καθώς οι ΗΠΑ πρόλαβαν τις εξελίξεις ζητώντας από τον ΟΗΕ νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν την επιστροφή των παρατηρητών.

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει και ο χρυσός που κυμαίνεται στα 320,75 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφοντας άνοδο κατά 0,30%, κάνοντας έτσι τους αναλυτές να τονίζουν ότι η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο εάν η κατάσταση στο διεθνές επίπεδο δεν σταθεροποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v