Πτωτικά το πετρέλαιο παρά τις ανησυχίες

Πτωτικές τάσεις καταγράγφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κλιμάκωση των τιμών, μετά από επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Στα 29,25 δολάρια η τιμή του αργού.

Παράγοντες του ΟΠΕΚ προειδοποίησαν χθες για το ενδεχόμενο αναταραχής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, δήλωσε ότι ένα επικείμενο αμερικανικό κτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει την σημαντική πτώση των τιμών, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός πετρελαίου των Εμιράτων, δήλωσε ότι μια επικείμενη επίθεση θα προκαλούσε την αύξηση της ειδική επιβάρυνση λόγω πολέμου (war premium), προκαλώντας αστάθεια στην αγορά.

Οι φόβοι για αμερικανική επίθεση κατά της Βαγδάτης έχουν οδηγήσει τις τιμές σε ζενίθ 12 μήνου, πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, τις τελευταίες εβδομάδες, με ελάχιστη υποχώρησή τους, στη συνέχεια. Στο μεταξύ όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις τιμές, από το ενδεχόμενο πολεμικών επιχειρήσεων.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου διαπραγματεύεται στα 29,25 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,40%. Πτωτικά κινείται και η τιμή του brent στο Λονδίνο και διαπραγματεύεται στα 27,72 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,41%.

Στο μεταξύ η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των σημαντικότερων ανταγωνιστών του, συμβάλλει στην άνοδο της τιμής του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 318,30 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v