Εκκληση ΟΠΕΚ ρίχνει τις τιμές πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά την έκληση αξιωματούχου του ΟΠΕΚ να πειθαρχήσουν ώστε να μην συμπιέζουν την αγορά με πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου. Στα 26,75 το αργό.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ ζήτησε από τα μέλη και μη μέλη του οργανισμού να πειθαρχήσουν ώστε να μην συμπιέζουν την αγορά με πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου.

Εξάλλου, μιλώντας στη ετήσια διάσκεψη ”Πετρέλαιο και Χρήμα” στο Λονδίνο, αξιωματούχος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι τα δέκα μέλη του καρτέλ παράγουν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περισσότερα από την οροφή των 21,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Αναφερόμενος στους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, είπε ότι πρέπει ”να αυτοπειθαρχήσυν για να μην πιέζουν την αγορά”. Ηταν μια έμμεση αναφορά στη Ρωσία και τη Νορβηγία, οι οποίες αποδεσμεύτηκαν από τις συμφωνίες με τον ΟΠΕΚ για το ύψος της παραγωγής στις αρχές του χρόνου όταν οι τιμές του πετρελαίου κέρδιζαν ύψος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο ΟΠΕΚ συμπιέζεται από την αύξηση της ρωσικής παραγωγής και από το νέο πετρέλαιο που κυκλοφορεί στην αγορά από την Κασπία και τη Δυτική Αφρική.

Στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημειώνει πτώση 0,80% και διαμορφώνεται στα 24,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 26,75 δολάρια ανά βαρέλι. Μικρή πτώση 0,11% καταγράφει και η τιμή του χρυσού, η οποία διαπραγματεύεται στα 318,20 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v