Πτωτικά οι τιμές του μαύρου χρυσού

Υποχωρούν οι πετρελαικές τιμές, αφού οι επενδυτές εμφανίζονται ”καθησυχασμένοι”, ως αποτέλεσμα της ”άνευ όρων” αποδοχής από το Ιράκ των απαιτήσεων που προέβαλλαν οι ΗΠΑ. Αναλυτές της αγοράς πάντως υιοθετούν επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Ελαφρά πτωτικές τάσεις ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται πλέον να ανησυχούν από την ”άνευ όρων” αποδοχή από το Σαντάμ Χουσεΐν του σχεδίου των Αμερικανών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούν να εκφράζονται φόβοι ότι τελικά το έργο των ελεγκτών του ΟΗΕ θα παρεμποδιστεί. Μάλιστα, εξετάζεται και το ”σενάριο” να ανακαλύψουν οι επιθεωρητές κάτι που ενδεχομένως να έρθει σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις Χουσεϊν ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 8 Δεκεμβρίου, και από τα οποία θα κριθεί και η στάση των αμερικανών.

Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη σύρραξη, ίσως οδηγήσει στην καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου του Κουβέϊτ, από τον Χουσεϊν. Γεγονός το οποίο εξακολουθεί να πυροδοτεί ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου.

Οσον αφορά στις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου διαπραγματεύεται στα 25,18 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού κινείται στα επίπεδα των 26,70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ η σημερινή ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, συμβάλλει στην εξασθένηση της τιμής του χρυσού, η οποία διαπραγματεύεται στα 317,55 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v