”Φόβοι πολέμου” ανεβάζουν το πετρέλαιο

Ανοδικές τάσεις ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο επικείμενου πολέμου. Στη Νέα Υόρκη το αργό διαπραγματεύεται στα 27,61 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικές τάσεις ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο επικείμενου πολέμου.

Ηδη οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν όλα τα σενάρια στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ, ακόμη και την πρόκληση πυρκαγιών στις πετρελαιοπηγές από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου.

Στο μεταξύ το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος ετοιμάζουν αναφορά για τους κινδύνους μιας τέτοιας απειλής και τα μέσα αντιμετώπισής της, δήλωσαν αμερικανικές πηγές. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ενδέχεται να προσκληθούν τις επόμενες ημέρες στο Κογκρέσο για να εξηγήσουν τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που το ιρακινό καθεστώς θέσει σε εφαρμογή αυτό το σενάριο.

Υπό το κλίμα ανησυχιών στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης ιανουαρίου διαπραγματεύεται στα 27,61 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,34%. Στο Λονδίνο η τιμή του brent διαπραγματεύεται ενισχυμένη κατά 1,62% στα 26,03 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανοδικά, λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού νομίσμαος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κινείται και η τιμή του χρυσού, η οποία ξεπέρασε τα 320 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας άνοδο 0,90%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v