Μικτές τάσεις εν αναμονή του πορίσματος του ΟΗΕ

Μικτές τάσεις ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς, όπως επισημαίνουν αναλυτές, πολλά θα κριθούν για την πετρελαϊκή αγορά την Δευτέρα, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Μικτές τάσεις ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, πολλά θα κριθούν για την πετρελαϊκή αγορά την Δευτέρα, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι εν όψει της 8ης Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών πολεμικού υλικού στο Ιράκ, όλοι αγωνιούν για το αποτέλεσμα και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις πετρελαϊκές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αν η αναφορά των επιθεωρητών συμπίπτει με την άρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, τότε η πολεμική σύρραξη θα αποφευχθεί. Σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εισβάλουν στο Ιράκ, με ό,τι συνέπειες θα έχει ένα τέτοιο γεγονός.

Στο μεταξύ ο ΟΠΕΚ δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει την αγορά με την ποσότητα πετρελαίου που πιθανόν να ”λείψει” εξαιτίας ενδεχόμενης διακοπής των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή λόγω πολέμου.

Σε γενικές γραμμές πάντως, βραχυπρόθεσμα οι τάσεις των τιμών εκτιμάται ότι θα είναι αυξητικές. Στο Λονδίνο το Brent για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 25,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο 0,33% και διαπραγματεύεται στα 27,20 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού εξαιτίας της εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος. Ειδικότερα, η τιμή του πολυτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται πάνω από τα 325 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v