Στα δύο δολάρια το βαρέλι ανήλθαν οι τιμές της βενζίνης για πρώτη φορά από το 2015, καθώς οι πλημμύρες από τον τυφώνα Χάρβεϊ εξάλειψαν σχεδόν το ένα τέταρτο των αμερικανικών διυλιστηρίων. Από την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται μετά τη χθεσινή βουτιά.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,57% στα 46,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,67% και διαπραγματεύεται στα 51,20 δολάρια.
«Οι πλημμύρες από τον τυφώνα Χάρβεϊ έκλεισαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο στις ΗΠΑ, πιέζοντας τις τιμές της βενζίνης σε υψηλά δύο ετών. Αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν», συνόψισε η ANZ Bank.
Η Goldman Sachs τόνισε πως θα μπορούσε να πάρει αρκετούς μήνες μέχρι να επιστρέψει πλήρως σε λειτουργία όλη η παραγωγή.
«Παρότι οι φυσικές καταστροφές δεν μοιάζουν μεταξύ τους, ο Κατρίνα υπαινίσσεται πως το 10% της παραγωγικής ικανότητας που δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να παραμείνει έτσι για αρκετούς μήνες», εξήγησε.
Στο μεταξύ μετεωρολόγοι υποστηρίζουν πως ο Χάρβεϊ ίσως είναι η χειρότερη καταιγίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε όρους οικονομικού κόστους.
«Ο αντίκτυπος στην οικονομία, μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί απόλυτα η καταστροφή, θα πλησιάζει τα 160 δισ. δολάρια», εκτίμησε ο Joel N. Myers, πρόεδρος της μετεωρολογικής εταιρίας AccuWeather.
Άλλες εκτιμήσεις τοποθετούν τις ζημιές από τον Χάρβεϊ κάτω των 100 δισ. δολάριων.
Πέραν του τυφώνα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,39 εκατ. βαρέλια, σε 457,77 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια.
Το νούμερο μεταφράζεται σε πτώση 14,5% σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που άγγιξαν τα αποθέματα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ είναι και χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2016.
Από την άλλη, η ζήτηση για βενζίνη στη χώρα διαμορφώθηκε στην ποσότητα-ρεκόρ των 9,846 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Πτωτικά κινούνται σήμερα ο χρυσός και το ασήμι, καθώς το δολάριο ανακτά το έδαφος που έχασε στο peak των ανησυχιών για τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.
Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,17% στα 1.311,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,36% και διαπραγματεύεται στα 17,44 δολάρια η ουγγιά.