Σε πτώση «γύρισε» το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 46,51 δολάρια και το Brent καταγράφει πτώση 0,81% στα 51,47 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ νωρίτερα άγγιξε υψηλά 11 μηνών.

Πτώση καταγράφει η αγορά πετρελαίου, παρότι νωρίτερα σήμερα εμφάνιζε σημαντική άνοδο λόγω των εκτεταμένων διακοπών στη διύλιση και την παραγωγή αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις ζημιές που επέφερε ο τυφώνας Χάρβεϊ.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,13% στα 46,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 0,81%, και διαπραγματεύεται στα 51,47 δολάρια.

Η αγορά «ζορίζεται» μετά το κλείσιμο περίπου του 13% της ικανότητας διύλισης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Από την άλλη, τα κλεισίματα στα αμερικανικά διυλιστήρια οδήγησαν τη Δευτέρα τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ στα υψηλότερά τους από το 2015, στο 1,7799 δολάριο ανά γαλόνι -παρότι σήμερα υποχώρησαν ελαφρώς στο 1,7325 δολάριο.

Εκτιμάται πως η αξιολόγηση των ζημιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταβλητότητα. Κάποια διυλιστήρια ετοιμάζονται να ξανανοίξουν, ωστόσο οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη.

«Τα διυλιστήρια στην Ασία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς για να αντισταθμίσουν (τα κλεισίματα στις ΗΠΑ), το οποίο είναι θετικό για το Brent», ανέφερε πάντως ο Olivier Jakob, επικεφαλής ανάλυσης για τον μαύρο χρυσό στην PetroMatrix.

Ωστόσο, ο αναλυτής προειδοποίησε πως το μέγεθος των διακοπών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ακόμη σαφές, όσον αφορά στην παραγωγή, αν και πρόσθεσε ότι εκτεταμένες ζημιές σε πεδία πετρελαίου ή αγωγούς θα μπορούσαν να τονώσουν τις τιμές του αμερικανικού αργού.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπαινίσσονται σημαντικά μεγαλύτερες διακοπές στη διύλιση απ’ ό,τι στην παραγωγή», υποστήριξε η Goldman Sachs σε έκθεση προς τους πελάτες.

Η αγορά εστιάζει και σε διακοπές της προσφοράς από τη Λιβύη και την Κολομβία, στην πρώτη λόγω του κλεισίματος του πεδίου Sharara και στη δεύτερη εξαιτίας βομβιστικής επίθεσης επαναστατικής ομάδας, που σταμάτησε την άντληση σε όλο το μήκος του δεύτερου μεγαλύτερου αγωγού της χώρας.

Αντιθέτως, ο χρυσός ενισχύεται και έχει βρεθεί σήμερα σε υψηλά μέχρι και 11 μηνών, καθώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις λόγω της εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έχουν τονώσει τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια και έχουν πιέσει σημαντικά τις μετοχές και το δολάριο.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται αυτή τη στιγμή κατά 0,91% και διαπραγματεύεται στα 1.327,30 δολάρια η ουγγιά.

«Οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας πάνω από τα ιαπωνικά νησιά Χοκάιντο προφανώς πυροδότησε αγορές για ασφάλεια, μεταξύ των οποίων το ιαπωνικό γεν και ο χρυσός», ανέφερε ο Yuichi Ikemiz, επικεφαλής του παραρτήματος της ICBC Standard Bank στο Τόκιο.

Η είδηση οδήγησε σε βουτιά για τις μετοχές, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλά τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου.

«Εφόσον έσπασε την αντίσταση του ορίου των 1.300 δολαρίων, πιστεύω πως η αγορά έχει πραγματικά αλλάξει», τόνισε ο Ikemizu, εκτιμώντας: «Δεν πιστεύω πως ο χρυσός θα επιστρέψει πλέον στα 1.200 δολάρια (…) είναι πιο πολλοί οι θετικοί παράγοντες σε αυτή την αγορά».

Το πολύτιμο μέταλλο παράλληλα στηρίζεται από την αβεβαιότητα που συνεχίζει να περιβάλλει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τα σχόλιά του την περασμένη εβδομάδα ότι θα άφηνε την αμερικανική κυβέρνηση να «κατεβάσει ρολά».

Όσον αφορά σε άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ισχυροποιείται 0,51% στα 17,59 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα και το παλλάδιο υποχωρούν ελάχιστα, κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v