Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η τιμή του μαύρου χρυσού

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,94% στα 47,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει μικρότερη πτώση 0,11% στα 52,35 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αφότου ο τυφώνας Χάρβεϊ επέφερε το Σαββατοκύριακο χάος στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου, οδηγώντας σε κλείσιμο πολλών διυλιστηρίων και διακοπή ενός μέρους της παραγωγής αργού.

Το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξης του 0,94% στα 47,42 δολάρια το βαρέλι. Το Brent υποχωρεί λιγότερο, κατά 0,11% στα 52,35 δολάρια.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν ανέλθει σε υψηλά δύο ετών, καθώς οι τεράστιες πλημμύρες που επέφερε η τροπική καταιγίδα ανάγκασαν διυλιστήρια κατά μήκος της ακτής του Κόλπου να κλείσουν.

Το Τέξας έχει παραγωγική ικανότητα 5,6 εκατ. βαρελιών προϊόντων διύλισης ημερησίως, ενώ η Λουιζιάνα -όπου εξαπλώθηκαν οι πλημμύρες που έπληξαν το Τέξας- έχει παραγωγική ικανότητα 3,3 εκατ. βαρελιών. Εκτιμάται πως παραγωγική ικανότητα άνω των δύο εκατ. βαρελιών/ημέρα χτυπήθηκε από τον τυφώνα.

Αν και δεν είναι ακόμα σαφής η πλήρης έκταση των ζημιών, κάποιοι αναλυτές τόνισαν πως ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός παγκοσμίως και θα επηρεάσει τις αγορές ενέργειας για εβδομάδες.

Το Brent λαμβάνει κάποια τόνωση από μπλοκαρισμένους αγωγούς στη Λιβύη. Οι διακοπές αυτές εμποδίζουν την προσφορά αργού από τρία πεδία πετρελαίου.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι, ενώ το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται σε υψηλά εβδομάδος μετά την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν την Παρασκευή.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,36% στα 1.302,60 δολάρια, ενώ το ασήμι ενισχύεται 0,65% στα 17,16 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v