Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω τροπικής καταιγίδας

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,74% στα 47,78 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει άνοδο 0,77% στα 52,44 δολάρια. Ανοδικά ο χρυσός και το ασήμι ενόψει των ομιλιών Γέλεν και Ντράγκι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τον τυφώνα Χάρβεϊ, πιθανώς τη μεγαλύτερη τροπική καταιγίδα που θα χτυπήσει την αμερικανική ηπειρωτική χώρα εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,74% στα 47,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,77% και διαπραγματεύεται στα 52,44 δολάρια.

Ο Χάρβεϊ εξελίχθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 2 καθώς διέσχιζε τον Κόλπο του Μεξικού και κατευθυνόμενος προς το Τέξας, όπως ενημέρωσε το αμερικανικό National Hurricane Center.

Ο τυφώνας προβλέπεται να φτάσει στη στεριά αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς το Σάββατο, κάπου μεταξύ του Κόρπους Κρίστι και του Χιούστον, δύο περιοχές σημαντικά κέντρα διύλισης του Τέξας.

Οι εταιρίες ενέργειας έχουν απομακρύνει τους εργαζόμενους από τις παράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και έχουν διακόψει την εξόρυξη στη στεριά στο νότιο τμήμα του Τέξας.

Σύμφωνα με χθεσινά κυβερνητικά στοιχεία, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης διακόπηκε περίπου το 10% της παράκτιας παραγωγικής ικανότητας στον αμερικανικό Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν το 15% για παραγωγή φυσικού αερίου.

«Ζημιές και πλημμύρες σε διυλιστήρια και πεδία σχιστόλιθου, σταματημένη παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού και ζημιές στην υποδομή, ενδέχεται να πιέσουν το αμερικανικό πετρέλαιο», εκτίμησε ο Jeffrey Halley, αναλυτής αγορών στην OANDA.

Στο μεταξύ οι τιμές της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σχεδόν 10% από την Τετάρτη, στο υψηλό του 1,74 δολαρίων/γαλόνι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς τα διυλιστήρια έχουν κλείσει προληπτικά λόγω της τροπικής καταιγίδας.

Πάντως, πέραν των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τη βιομηχανία πετρελαίου, στο αργό υπάρχει άφθονη προσφορά παγκοσμίως.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι, καθώς οι επενδυτές παραμένουν σε κατάσταση αναμονής ενόψει των ομιλιών Γέλεν και Ντράγκι αργότερα σήμερα.

Ο χρυσός ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,09% στα 1.293,10 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,45% και διαπραγματεύεται στα 17,04 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v