Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην αγορά πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,31% στα 48,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,08% στα 52,68. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Μικτή εικόνα στην αγορά πετρελαίου

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς το ράλι που σημειώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ώθησε τους επενδυτές να «κλείσουν» τοποθετήσεις σε υψηλότερες τιμές, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ενδείξεων πως η παγκόσμια αγορά αρχίζει να εξισορροπείται.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,31% στα 48,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίθετα το Brent καταγράφει πτώση 0,08% και διαπραγματεύεται στα 52,68 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάποια απόσυρση κερδών μετά το δυνατό ράλι της Παρασκευής, ενόψει των στοιχείων αυτής της εβδομάδας για τα αποθέματα», εξήγησε ο Hans van Cleef, ανώτατος οικονομολόγος στην ABN Amro για τον τομέα της ενέργειας.

«Νέα αβεβαιότητα γύρω από τα αποθέματα και τη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ (στις συμφωνημένες περικοπές παραγωγής) θα μπορούσαν να είναι αρκετή αιτία για να πωληθούν κάποιες από τις θέσεις long», πρόσθεσε.

Hedge funds και money managers στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα πονταρίσματά τους σε άνοδο τιμών. Επίσημα στοιχεία κατέδειξαν την Παρασκευή ότι οι επενδυτές μείωσαν τα αισιόδοξα πονταρίσματα σε αμερικανικό αργό για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ ο κόσμος παραμένει πλημμυρισμένος στο πετρέλαιο παρά τη συμφωνία μεγάλων παραγωγών να μειώσουν την προσφορά. Η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή έχει σταθεί πολύ σημαντικός παράγοντας για την αναχαίτιση της εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως η παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται σύντομα να επιβραδυνθεί, καθώς οι εταιρίες ενέργειας ελάττωσαν τον αριθμό των εξεδρών εξόρυξης νέου πετρελαίου τις δύο από τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενημέρωσε την Παρασκευή η Baker Hughes σε έκθεσή της. Οι παραγωγοί έθεσαν εκτός λειτουργίας πέντε εξέδρες την προηγούμενη εβδομάδα, μειώνοντας το συνολικό νούμερο σε 763.

«Ο αριθμός των εξεδρών υπέστη τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από τον Ιανουάριο, προσθέτοντας στις ενδείξεις για σύσφιξη της αγοράς», ανέφερε η ANZ Bank.

Επιπλέον, τα αμερικανικά αποθέματα αργού έχουν υποχωρήσει σχεδόν 13% σε σχέση με το peak του Μαρτίου, σε 466,5 εκατ. βαρέλια.

«Η πορεία των αποθεμάτων αργού είναι ξεκάθαρα πτωτική και θα είναι έκπληξη αν η αγορά καταφέρει να αγνοήσει τις συνεχιζόμενες μειώσεις», τόνισε ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στην αυστραλιανή Rivkin Securities.

Κάποια στήριξη στις τιμές προσέφερε και το κλείσιμο του πεδίου πετρελαίου Sharara στη Λιβύη, λόγω προβλημάτων με αγωγό. Η λιβυακή National Oil Corp απέδωσε τη διακοπή σε «ανωτέρα βία».

Μικρές ανόδους καταγράφουν οι τιμές του χρυσού και του ασημιού. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,13% στα 1.293,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημειώνει μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,06% στα 17,01 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v