Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί ο μαύρος χρυσός λόγω Λιβύης

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,38% στα 47,65 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει πτώση 0,58% στα 51,57. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι εν αναμονή των ομιλιών Γέλεν και Ντράγκι στο Τζάκσον Χόουλ.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά ανησυχεί για υπερπροσφορά λόγω της ανάκαμψης της λιβυακής παραγωγής και της διόγκωσης των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης, παρά το peak της driving season του καλοκαιριού στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,38% στα 47,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,58% στα 51,57 δολάρια το βαρέλι.

Το πεδίο πετρελαίου Sharara της Λιβύης, το μεγαλύτερο της χώρας, ξεκίνησε εχθές με σταδιακούς ρυθμούς να επαναλειτουργεί μετά την πρόσφατη διακοπή -αν και η αστάθεια στη χώρα σημαίνει πως η παραγωγή ενδέχεται να είναι μεταβλητή, επισημαίνουν οι traders.

Το πεδίο άγγιξε πρόσφατα τα 280.000 βαρέλια παραγωγής την ημέρα, εντούτοις έκλεισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα λόγω μπλοκαρίσματος σε έναν αγωγό. Η παραγωγή από το συγκεκριμένο πεδίο είναι κρίσιμη για τη συνολική παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης που ξεπέρασε το ένα εκατ. βαρέλια/ημέρα στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή περίπου τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού.

Η αυξανόμενη παραγωγή της Λιβύης έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τον ΟΠΕΚ. Ο Οργανισμός έχει δεσμευτεί να περιορίσει την προσφορά, αλλά προς το παρόν κάνει το αντίθετο εξαιτίας Νιγηρίας και Λιβύης. Τα δύο αυτά μέλη έχουν εξαιρεθεί από την ιστορική συμφωνία του καρτέλ και η αύξηση στην παραγωγή τους υπονομεύει τις προσπάθειες των υπολοίπων.

«Το αίσθημα απέναντι στο πετρέλαιο παραμένει απαισιόδοξο, εν μέσω φόβων υπερπροσφοράς και της πιθανής απειλής η συμφωνία του ΟΠΕΚ να καταρρεύσει», συνόψισε ο Lukman Otunuga, αναλυτής στην FXTM.

Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών των μελών του Οργανισμού και των υπόλοιπων παραγωγών που συμμετέχουν στη συμφωνία, έχει προταθεί να πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου, σε 465,6 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το American Petroleum Institute την Τρίτη. Από την άλλη, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters για υποχώρηση 643.000 βαρελιών.

Η άνοδος αυτή «δεν είναι καλό σημάδι στη διάρκεια της καλοκαιρινής driving season στις ΗΠΑ», κατά την οποία η ζήτηση για καύσιμα τείνει να είναι υψηλή, επιβεβαίωσε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA.

Τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ θα δοθούν από την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια αργότερα σήμερα.

Στο μεταξύ, η Bernstein Research προειδοποίησε πως οι χαμηλές τιμές και η άφθονη προσφορά οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου. «Βλέπουμε (στο πετρέλαιο και στο αέριο) τη δραστηριότητα των εισερχομένων παραγγελιών να είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα όπως και το 2016 (…) Προς το παρόν, υπενθυμίζουμε στους επενδυτές πως τα επίπεδα των συμβολαίων φαίνεται να είναι ακόμη ανεπαρκή ώστε να οδηγήσουν μια ανάκαμψη στα κέρδη», εκτίμησε.

Ο χρυσός και το ασήμι ενισχύονται ενόσω οι επενδυτές αναμένουν τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά και καθώς το δολάριο υποχωρεί μετά τα νέα σχόλια Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,07% στα 1.291,90 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι καταγράφει κάπως μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,16% και διαπραγματεύεται στα 17,01 δολάρια η ουγγιά.

Το δολάριο ακολουθεί από εχθές την νύχτα ένα μοτίβο διαρκών διακυμάνσεων, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ομιλία του ότι προτίθεται να αφήσει μέχρι και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «κατεβάσει ρολά», αν έτσι καταφέρει να χτίσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v