Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,65% στα 46,14 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,94% στα 51,51 δολάρια. Καθοδική πορεία διαγράφει και ο χρυσός μετά το χθεσινό ράλι, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, αλλά η βενζίνη έχει ανέλθει στα υψηλότερά της από τον Ιούλιο του 2015, καθώς οι ζημιές από τις πλημμύρες και την τροπική καταιγίδα στον απόηχο του τυφώνα Χάρβεϊ έχουν διακόψει τις δραστηριότητες στο ένα πέμπτο των αμερικανικών διυλιστηρίων. Αυτό πιέζει τη ζήτηση αργού, αλλά εντείνει τους φόβους για την πιθανότητα ελλείψεων σε καύσιμα.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,65% στα 46,14 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,94% και διαπραγματεύεται στα 51,51 δολάρια.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ, ο οποίος έχει υποβαθμιστεί σε καταιγίδα, έχει προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες σε όλο το μήκος των ακτών του Τέξας, περιλαμβανομένου και του Χιούστον. Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται στη Λουιζιάνα, όπου αναμένονται περισσότερες πλημμύρες.

Στην αγορά επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου, οι διακυμάνσεις στις τιμές είναι δραματικές. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν μέχρι και άνω του 3% στο 1,8396 δολάριο ανά γαλόνι. Νωρίτερα σήμερα βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 31 Ιουλίου του 2015, στο 1,842 δολάριο.

Τα futures του ντίζελ επίσης εκτοξεύτηκαν, σημειώνοντας άνοδο 1,2% σε 1,6854 δολάριο ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα σήμερα άγγιξαν τα υψηλότερά τους από τις 9 Ιανουαρίου στο 1,697 δολάριο.

Μεταξύ των εταιριών που έχουν διακόψει την παραγωγή ή την επεξεργασία πετρελαίου είναι η Motiva Enterprises, που έχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο στις ΗΠΑ, αλλά και η Total που μείωσε στο μισό την παραγωγή του δικού της διυλιστηρίου στην περιοχή.

Πέραν του αντίκτυπου του Χάρβεϊ, το American Petroleum Institute (API) ενημέρωσε την Τρίτη πως τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 5,78 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για μια ένδειξη πως η αμερικανική αγορά πετρελαίου παρουσιάζει σταδιακή σύσφιξη.

Τα νούμερα αυτά, ωστόσο, δεν συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις του τυφώνα. Κυβερνητικά στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα από την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια. Traders επισημαίνουν πως θα πάρει εβδομάδες μέχρι τα στοιχεία της EIA να καταφέρουν να αποτυπώσουν τον πλήρη αντίκτυπο της καταιγίδας και των πλημμύρων.

Πτωτικά κινείται σήμερα και ο χρυσός, καθώς υποχωρούν κάπως οι ανησυχίες γύρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί 0,25% στα 1.315,60 δολάρια η ουγγιά. Πτώση καταγράφει και το ασήμι, της τάξης του 0,12%, στα 17,405 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v