Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αν και η μικρότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ και άλλων εξαγωγέων εξισορροπεί κάπως τις αυξανόμενες ενδείξεις μιας αναβίωσης της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και της υποτονικής ζήτησης.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,26% στα 52,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,23% στα 55,59 δολάρια το βαρέλι.
Η συμφωνία των μεγάλων εξαγωγέων για μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να προσφέρει στήριξη στις τιμές, ωστόσο, την ίδια ώρα που ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν περικόψει συνολικά τουλάχιστον 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι στιγμής, η αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ και η υποτονική ανάπτυξη της ζήτησης απειλούν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες.
«Γενική εντύπωση είναι ότι ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή, πράγμα που στηρίζει τις τιμές, αλλά τα υψηλά επίπεδα των αποθεμάτων, ο αυξανόμενος αριθμός εξεδρών και η αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ, περιορίζουν την άνοδο», επιβεβαίωσε και ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, αυξήθηκε το 2016 με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.
Πτωτικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,14% στα 1.230,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,58% και διαπραγματεύεται στα 17,590 δολάρια η ουγγιά.