Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αυξανόμενη δραστηριότητα εξόρυξης στις ΗΠΑ υπονομεύει τις προσπάθειες μεγάλων παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή και να τονώσουν τις τιμές.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,53% στα 52,35 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,05% και διαπραγματεύεται στα 55,20 δολάρια το βαρέλι.
Μετά την αρχική άνοδο στις τιμές, στον άμεσο απόηχο της συμφωνίας των παραγωγών για μείωση της προσφοράς, και οι δύο ποικιλίες πιέζονται από την εμφανώς μεγαλύτερη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τις προβλέψεις για ανάκαμψη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
Η στήριξη από τις μειώσεις του ΟΠΕΚ και η πίεση από το σχιστολιθικό πετρέλαιο, εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
«Η αφοσίωση του ΟΠΕΚ στους στόχους για την παραγωγή έχει σταθεί ισχυρή», παραδέχθηκε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies, πρόσθεσε όμως ότι η δραστηριότητα στις ΗΠΑ «ήδη αυξάνεται».
Ως εκ τούτου, η τράπεζα εμμένει στην πρόβλεψή της για το Brent, στα 57,75 δολάρια/βαρέλι το 2017 και στα 71,75 δολάρια/βαρέλι το 2018.
Στο μεταξύ, στοιχεία της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από μήνες εντεινόμενης εξόρυξης, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει ενισχυθεί κατά 6,3% από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι στιγμής, σε σχεδόν εννέα εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Η Goldman Sachs εκτιμά πως η αμερικανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 290.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, αν συνυπολογιστούν και οι εξέδρες που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.
Ο χρυσός έχει «σκαρφαλώσει» κοντά σε υψηλά εβδομάδας, χάρη στην αβεβαιότητα που περιβάλλει τις αποφάσεις Τραμπ, τον εκνευρισμό των αγορών μετά το εκτελεστικό διάταγμα που επηρεάζει την πρόσβαση σε κάποιους μετανάστες και τις προσδοκίες για επόμενα διατάγματα.
Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,31% στα 1.199,90 δολάρια.
Ανοδικά κινείται και το ασήμι, το οποίο ενισχύεται κατά 0,22% στα 17,190 δολάρια η ουγγιά.