Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικών αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,07% στα 52,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,14% στα 54,81 δολάρια. Πτωτικά κινούνται χρυσός και ασήμι.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, έπειτα από τέσσερις ημέρες ανόδου, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων επηρεάζει την αγορά και αντισταθμίζει το θετικό momentum από τις μειώσεις παραγωγής που έχουν ανακοινώσει ο ΟΠΕΚ και άλλοι εξαγωγείς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,07% στα 52,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,14% και διαπραγματεύεται στα 54,81 δολάρια.

Τα στοιχεία του American Petroleum Institute για τα εβδομαδιαία αποθέματα έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού, βενζίνης και ντίζελ, όλα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα αναμένονται και τα στοιχεία της Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια.

Πάντως οι τιμές έχουν υποστηριχθεί από τη συμφωνία των παραγωγών για μείωση της ποσότητας που αντλούν. Η Bernstein Energy ενημέρωσε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 24 εκατ. βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το τρίτο, σε 5,7 δισ. βαρέλια. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 60 ημέρες της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

«Περισσότεροι συμμετέχοντες στην πρόσφατη συμφωνία για την παραγωγή είπαν ότι πλησιάζουν στο να εφαρμόσουν το μερίδιό τους από τη μείωση», επεσήμανε η ANZ σε έκθεσή της προς τους πελάτες.

Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά περίπου 2,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί διότι η κινεζική ζήτηση έχει εμφανίσει πτώση ενόψει των εορτασμών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω πτώσεις στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς η τιμή του μπορεί να υποστεί τεχνική διόρθωση.

Ο χρυσός καταγράφει πτώση της τάξης του 0,57% στα 1.206,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι υποχωρεί 1,43% και διαπραγματεύεται στα 16,940 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v