Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,06% στα 52,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχωρεί 0,05% και διαπραγματεύεται στα 55,20 δολάρια. Πτωτικά κινούνται χρυσός και ασήμι.

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ νωρίτερα σήμερα εμφάνισαν ελαφριά άνοδο χάρη στις ενδείξεις ότι η παγκόσμια αγορά γίνεται πιο σφικτή, λόγω της μικρότερης παραγωγής των μεγάλων εξαγωγέων που περιορίζει τα αποθέματα. Ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν ότι η αμερικανική παραγωγή θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τη μικρή πτώση του Brent.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,06% στα 52,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,05% και διαπραγματεύεται στα 55,20 δολάρια το βαρέλι.

Οι υπουργοί Ενέργειας των μελών του ΟΠΕΚ έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια «αισιόδοξης ρητορικής», με την οποία εγκωμιάζουν τη συμφωνία τους για να διασφαλίσουν ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά, επεσήμανε ο Tamas Varga, ανώτατος αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

«Πείτε το γοητευτική επίθεση ή αποφασιστικότητα να πετύχουν», σχολίασε ο Varga. «Ένα είναι σίγουρο: το επίπεδο και το βάθος της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ είναι άνευ προηγουμένου», παραδέχθηκε πάντως.

Παράλληλα η Bernstein Energy ανέφερε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 5,7 δισ. βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το τρίτο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 60 ημέρες παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

«Είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2013, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι οι αυξήσεις στα αποθέματα τώρα αντιστρέφονται, καθώς η αγορά μετατοπίζεται σε υποπροσφορά από υπερπροσφορά», υπογράμμισαν οι αναλυτές της Bernstein σε έκθεσή τους.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,25% στα 1.215,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,33% στα 17,130 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v