Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικής παραγωγής

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,45% στα 52,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,19% στα 54,83 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός, λόγω αβεβαιότητας για τις πολιτικές του Τραμπ και καθώς υποχωρεί το δολάριο.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, υποχωρώντας για πρώτη φορά έπειτα από τρεις διαπραγματεύσεις, καθώς η προοπτική αύξησης της αμερικανικής παραγωγής επηρεάζει την αγορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,45% στα 52,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,19% και διαπραγματεύεται στα 54,83 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές εταιρίες ενέργειας προσέθεσαν τις περισσότερες εξέδρες για νέα παραγωγή, εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Οι παραγωγοί προσέθεσαν 29 εξέδρες στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οδηγώντας το σύνολο σε 551.

Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τον Νοέμβριο του 2015 και μετά, επεσήμανε την Παρασκευή η εταιρία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes.

Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί περισσότερο από 6% από τα μέσα του 2016, αν και παραμένει κατά 7% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό υψηλό της, που άγγιξε το 2015. Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα επίπεδα των τελευταίων μηνών του 2014, όταν η ισχυρή παραγωγή αμερικανικού αργού συνέδραμε στην κατάρρευση των τιμών πετρελαίου.

Πάντως, οι μειώσεις στην παραγωγή από τους μεγάλους εξαγωγείς και το αποδυναμωμένο δολάριο εμπόδισαν την αγορά να υποχωρήσει περισσότερο.

Μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, με σκοπό να παρακολουθηθεί η συμμόρφωση των μερών στα συμφωνηθέντα και να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα, οι εξαγωγείς ενημέρωσαν πως οι μειώσεις στην παραγωγή ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε ένα εύρος», εξήγησε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

«Μεσοπρόθεσμα θα είναι δύσκολο για το πετρέλαιο να ξεφύγει (από αυτό). Όσο περισσότερο ανεβαίνει το πετρέλαιο, τόσο περισσότερο αυτοί οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα αντισταθμίζουν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η Κίνα, η οποία είδε τις εισαγωγές της σε αργό να εκτοξεύονται σε ιστορικό υψηλό, επιπλέον εξήγαγε όγκους ντίζελ ρεκόρ τον Δεκέμβριο, πράγμα που δείχνει μια υπερκορεσμένη παγκόσμια αγορά.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Νωρίτερα σήμερα ο χρυσός βρέθηκε σε υψηλά δύο μηνών, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και καθώς το δολάριο σημείωσε και σημειώνει πτώση έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,69% στα 1.213,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,78% στα 17,165 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v