Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,30% στα 53,33 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,09% στα 55,57 δολάρια. Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, λόγω αβεβαιότητας μετά το διάταγμα Τραμπ για τους μετανάστες.

Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου, αν και η είδηση για μία ακόμη αύξηση στις αμερικανικές δραστηριότητες εξόρυξης εντείνει τις ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής, την ώρα που μεγάλοι παραγωγοί προσπαθούν να συμμορφωθούν στις μειώσεις για να τονώσουν τις τιμές.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,30% στα 53,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,09% και διαπραγματεύεται στα 55,57 δολάρια το βαρέλι.

Ο αριθμός των αμερικανικών εξεδρών πετρελαίου που λειτουργούν άγγιξε την περασμένη εβδομάδα τα υψηλότερά του από τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes, τα οποία δείχνουν πως οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι.

«Οι επιδόσεις του Brent είναι αμετάβλητες αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές: το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο, τη σταθερή άνοδο στον αριθμό των αμερικανικών εξεδρών και τα τελευταία στοιχεία για τη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Frank Klumpp, αναλυτής για το πετρέλαιο στη Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM oil Associates στο Λονδίνο, εκτίμησε πάντως ότι τα πρώτα στοιχεία για τη συμμόρφωση στη συμφωνία ΟΠΕΚ «δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά», διότι υπαινίσσονται πως μόνο το 75% του στόχου μείωσης του Οργανισμού έχει επιτευχθεί.

Από την άλλη, ο Bjarne Schieldrop της SEB Markets υπογράμμισε ότι «κατά την άποψή μας, η ισχυρή άνοδος στις εξέδρες των ΗΠΑ είναι κάτι καλό, γιατί θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». Ο ειδικός προβλέπει ότι ο αριθμός των εξεδρών θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό επτά εξεδρών την εβδομάδα, στη διάρκεια του πρώτου μισού του έτους.

Ενισχύεται ο χρυσός, χάρη στην εκτεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, αφενός στις ΗΠΑ μετά το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ για κάποιους μετανάστες, αφετέρου στην Ευρώπη ενόψει εκλογών σε κάποιες χώρες.

Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει άνοδο 0,14% στα 1.192,80 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι υποχωρεί 0,09% και διαπραγματεύεται στα 17,120 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v