Βρετανική έκθεση ”καίει” το brent

Νέα ”υψηλά” έτους κατέγραψε νωρίς το πρωί της Τρίτης η τιμή του brent για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, καθώς από τα 29,45 δολάρια ανά βαρέλι όπου και άνοιξε, εκτοξεύθηκε στα 29,88 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο σημείο από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Στο υψηλότερο σημείο από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ανήλθε το πρωί της Τρίτης η τιμή του πετρελαίου brent για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, προσεγγίζοντας τα 29,88 δολάρια ανά βαρέλι, απόρροια κυβερνητικής βρετανικής έκθεσης για χημικά όπλα στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, και ενώ η τιμή του brent άνοιξε στα 29,45 δολάρια ανά βαρέλι, εκτοξεύθηκε λίγο αργότερα στα 29,88 δολάρια παρουσιάζοντας άνοδο 1,78% σε σχέση με τις χθεσινές τιμές του. Και το αργό βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς κατά τη μεταμεσονύκτια συνεδρίασή του στη Νέα Υόρκη άγγιξε τα 31 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας ξανά το πρωί της Τρίτης στα 30,71 δολάρια ανά βαρέλι.

Κύρια αιτία για τη σημερινή εκτόξευση του brent η δημοσιοποίηση βρετανικής κυβερνητικής έκθεσης που ”καταδικάζει” το Ιράκ ότι δεν έχει σταματήσει την παραγωγή χημικών όπλων και διατηρεί σημαντικές ποσότητες βαλλιστικών πυραύλων προκειμένου να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Σε συνδυασμό, τονίζουν οι αναλυτές, με τις προτροπές του Αμερικανού προέδρου Μπους προς τον ΟΗΕ να ”δώσει μια δυναμική λύση στο θέμα του Σαντάμ Χουσείν που έχει εξαπατήσει την ανθρωπότητα” οι τιμές θα ανέβουν ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, τονίζουν, εάν πραγματοποιήσει την ανεπίσημη ανακοίνωσή της η Ρωσία, να μην προμηθεύσει αργό σε χώρες εκτός του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενόψει σκληρού χειμώνα που αναμένεται, οι τιμές αναμένεται να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στα παγκόσμια αποθέματα.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, ο χρυσός κινείται ανοδικά κατά 0,60% προσεγγίζοντας τα 323,35 δολάρια ανά ουγκιά, με τους αναλυτές να περιμένουν περαιτέρω άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v