Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το πετρέλαιο

Σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα μηνών αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -πριν υποχωρήσουν ελαφρώς στη συνέχεια- λόγω ανησυχιών για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στα 30,28 το αργό.

Σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα μηνών αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -πριν υποχωρήσουν ελαφρώς στη συνέχεια- λόγω ανησυχιών για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την άρνηση της Βαγδάτης να αποδεχθεί οποιαδήποτε νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον αφοπλισμό της χώρας.

Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του Brent για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου εκτινάχθηκε στα 28,91 δολάρια το βαρέλι - πλησίον του ζενίθ των 29,02 δολαρίων στο οποίο είχε αναρριχηθεί πριν δύο βδομάδες -για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 28,76 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 33 σεντς ανά βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε σχεδόν κατά 40 σεντς το βαρέλι, παραμένοντας πάνω από τα 30 δολάρια και πιο συγκεκριμένα στα 30,29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών (30,48 δολάρια).

Το περασμένο Σάββατο το Ιράκ προειδοποίησε ότι θα απορρίψει κάθε απόφαση του ΟΗΕ που θα επιβάλλει νέους όρους στο πρόγραμμα αφοπλισμού του, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον, πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Αναν.

Στο σημερινό ράλι των τιμών του αργού συνέβαλε και η συνεχιζόμενη πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο χρυσός εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 0,31% και διαπραγματεύεται στα 323,15 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v