Ψυχραιμία συνιστά ο ΟΠΕΚ στην αύξηση των τιμών

Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται το πετρέλαιο, ύστερα από το δημοσίευμα του ιρακινού πρακτορείου ειδήσεων για αλλαγή στάσης της χώρας στο θέμα των επιθεωρητών, αλλά και αναφορά του Associated Press σχετικά με χτύπημα τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού, την τρίτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των 19 μηνών διατηρείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς δημοσίευμα του Ιρακινού πρακτορείου ειδήσεων το Σάββατο σχετικά με την άρνηση του Ιράκ στην άφιξη των επιθεωρητών του ΟΗΕ αλλά και αναφορά του Associated Press σχετικά με αντίξοα καιρικά φαινόμενα στον Κόλπο του Μεξικού, ωθούν ανοδικά την τιμή του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του brent έχει υποχωρήσει τώρα λίγο κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε αγγίξει και το υψηλότερο των 19 μηνών, στα 30,36 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές της αγοράς εμπορευμάτων σχολιάζουν πλέον ότι είναι όλο και πιο πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε επίθεση χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου Ιρακινού πρακτορείου Ειδήσεων το Σάββατο, το Ιράκ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση των Ηνωμένων Εθνών που έχει σχέση με τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας με το γενικό γραμματέα Κόφι Ανάν, σχετικά με την επιστροφή των επιθεωρητών, για πρώτη φορά μετά το 1998.

Ήδη από την έναρξη του έτους οι πετρελαϊκές τιμές έχουν αυξηθεί κατά 45%, εξαιτίας των ανησυχιών για ξέσπασμα πολέμου στη Μέση Ανατολή, από την οποία παράγεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.

Επιπλέον, τις ανησυχίες για τις πετρελαϊκές προμήθειες ενισχύει τηλεγράφημα του Associated Press την Κυριακή, που αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του Μεξικό, Petroleos Mexicanos, απομάκρυνε 8.000 εργαζόμενους από πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο τυφώνας ”Ιζαντόρ” έπληξε τη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις, χωρίς να ανησυχεί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αλβάρο Σίλβα Καλντερόν.

Ο ΟΠΕΚ έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει την παραγωγή, εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από το όριο των 22-28 δολαρίων το βαρέλι, για περισσότερο από 20 ημέρες, κάτι που επανέλαβε και την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, και ο χρυσός κινείται ανοδικά μετά τη νέα αυτή εξέλιξη, καταγράφοντας άνοδο 0,25% και πλησιάζοντας τα 322,40 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v