Αλλαγή στάσης του Ιράκ εκτοξεύει το πετρέλαιο

Τα 30 δολάρια ανά βαρέλι ξεπέρασε για ακόμη μια φορά τη νύχτα της Κυριακής η τιμή του αργού πετρελαίου –ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα διαπραγματεύεται και το brent- ύστερα από τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο το Ιράκ δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τους όρους του ΟΗΕ για την επιστροφή των διεθνών παρατηρητών.

Ένα τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο, το Ιράκ δεν αποδέχεται τους όρους του ΟΗΕ για την επιστροφή των διεθνών παρατηρητών, εκτόξευσε τις τιμές του αργού πετρελαίου στη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση της Κυριακής πάνω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει λίγο στα 29,84 δολάρια ανά βαρέλι, από το ”υψηλό” των 19 μηνών που προσέγγισε τη νύχτα της Κυριακής στα 30,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent συνεχίζει να κινείται στα πολύ υψηλά επίπεδα των 28,90 δολαρίων ανά βαρέλι καταγράφοντας μεγάλη άνοδο 1,65%.

Αφορμή και αυτή τη φορά για τη νέα εκτόξευση των τιμών, η στάση του Ιράκ, που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλάζει πάλι πολιτική δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται τους όρους που του θέτει ο ΟΗΕ προκειμένου να δεχθεί πίσω στα εδάφη του τους διεθνείς παρατηρητές. Το γεγονός αυτό –που σύμφωνα με τους αναλυτές αναμενόταν από την πλευρά των ΗΠΑ- πυροδοτεί νέα ένταση στην περιοχή και αυξάνει τις πιθανότητες μιας άμεσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Σαντάμ Χουσείν.

Κάποιοι από τους αναλυτές μάλιστα τονίζουν ότι η αμέριστη συμπαράσταση που εξέφρασε το Ισραήλ στις ΗΠΑ, ενδέχεται να δυναμιτίσει τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Μ. Ανατολής διευρύνοντας το πολεμικό κλίμα.

Όσον αφορά στην αγορά μετάλλων, και ο χρυσός κινείται ανοδικά μετά τη νέα αυτή εξέλιξη, καταγράφοντας άνοδο 0,25% και πλησιάζοντας τα 322,40 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v