Σε άνοδο και πάλι η τιμή του πετρελαίου

Πάνω από τα 29 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται και σήμερα η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, πυροδοτώντας και πάλι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αύξησης αυτής στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πάνω από τα 29 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται και σήμερα η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας των φημών για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, και της ανησυχίας για την στάση που θα τηρήσει ο ΟΠΕΚ στην Οσάκα της Ιαπωνίας την 19η Σεπτεμβρίου.

Από την περασμένη εβδομάδα όταν οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα 30 δολάρια το βαρέλι, ξεκίνησε μια ”κουβέντα” για το κατά πόσο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να ”πλήξει” οδηγήσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά και τα κέρδη των εταιριών, επαναφέροντας σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει να ”βιάζεται”, όπως επισημαίνουν αναλυτές, να αυξήσει την παραγωγή του και να συμβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μείωση των τιμών, παρά την επικείμενη αύξηση της ζήτησης. Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δηλώνουν ότι το καρτέλ σκοπεύει να διοχετεύσει ανεπίσημα περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν ότι θα αναβαθμίσει τους στόχους του για την παραγωγή κατά τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Πάντως όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία μόνο στην περίπτωση που παραμείνει στα επίπεδα αυτά για αρκετούς μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v