Σε υψηλά 11μήνου οι τιμές του πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τις δηλώσεις μέλους του ΟΠΕΚ ότι δεν αναμένεται απόφαση για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής από το καρτέλ στην επόμενη υπουργική συνάντηση.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τις δηλώσεις μέλους του ΟΠΕΚ ότι δεν αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής από το καρτέλ στην επόμενη υπουργική συνάντηση, παρά τα χαμηλά αποθέματα.

Στο μέσον των συναλλαγών η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 27,27 δολάρια το βαρέλι έναντι 27 δολαρίων του προηγούμενου κλεισίματος. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,48% και διαμορφώνεται στα 28,89 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε ότι δεν προβλέπεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής από το καρτέλ εκτός εάν οι τιμές του καλαθιού κινηθούν πάνω από το επίπεδο των 28 δολαρίων. Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών του ΟΠΕΚ οι οποίες ελέγχουν τα 2/3 των διεθνών εξαγωγών πρόκειται να συναντηθούν στις 19 Σεπτεμβρίου για να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική στην παγκόσμια παραγωγή για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν περικόψει δραστικά τις εισαγωγές ιρακινού πετρελαίου τους τελευταίους πέντε μήνες για να συμβάλουν στην μείωση των ιρακινών εξαγωγών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, ειδικός των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε χθες το βράδυ σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι αμερικανικές εισαγωγές ιρακινού πετρελαίου μειώθηκαν από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πριν πέντε μήνες, σε 100.000 έως 200.000 βαρέλια την ημέρα. Η αποχώρηση αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών από την ιρακινή αγορά πετρελαίου σημαίνει ότι οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές πηγές πετρελαίου στην προοπτική επικείμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Άνοδο 0,52% σημειώνει η τιμή του χρυσού η οποία διαπραγματεύεται στα 308,35 δολάρια ανά ουγκιά. Όπως εξηγούν παρατηρητές της αγοράς, οι επενδυτές επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές και ποντάρουν στην υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται κυρίως γύρω στα επίπεδα των 310 δολαρίων, ενδέχεται να προκαλέσει ρευστοποίηση κερδών πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v