Ανοδικά πετρέλαιο και χρυσός

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου σχετικά με τη μείωση των αποθεμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμισι τελευταίων ετών, ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου. Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, επωφελούμενος των απωλειών του δολαρίου.

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμισι ετών οδηγεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου. Άνοδο καταγράφει και ο χρυσός, εξαιτίας της πτώσης των αγορών και του δολαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου, η ταξιδιωτική κίνηση με αεροπλάνα έχει μειωθεί δραματικά ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι πετρελαϊκές τιμές έχουν αυξηθεί περίπου κατά το ένα τρίτο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή σύρραξη των ΗΠΑ με το Ιράκ.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων είναι πάντα θετική για το πετρέλαιο, εκτιμώντας μάλιστα ότι μια πιθανή πολεμική σύρραξη των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ, μπορεί να αυξήσει τις τωρινές πετρελαϊκές τιμές κατά 5 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο στην αγορά του Λονδίνου σημειώνει άνοδο στα 26,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ και στη Νέα Υόρκη η τιμή του διαμορφώνεται στα 27,40 δολάρια.

Πάνω από τα 316 δολάρια την ουγκιά διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού, καθώς το δολάριο έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων έναντι του γεν, ενώ σημαντικές είναι και οι απώλειες έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v