Περιορισμένη πτώση για τις τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για νέα μείωση των επιτοκίων της, ωστόσο οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την πρόσφατη άνοδο στις αγορές πετρελαίου.
Η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 0,29% στα 65,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI διαμορφώνονταν 0,27% χαμηλότερα στα 59,07 δολάρια το βαρέλι.
Αν και η κίνηση της Κίνας τείνει να στηρίζει τις τιμές του πετρελαίου, λόγω προσδοκιών πως η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει την στήριξή της προς την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν ότι το πρόσφατο ράλι τιμών μπορεί να συνεχιστεί, σχολιάζει το Bloomberg. Οι τιμές έχουν καταγράψει άνοδο περίπου 40% έναντι των χαμηλών που άγγιξαν νωρίτερα φέτος.
«Αν και αναμένουμε κυκλική ανάκαμψη στο Brent τα επόμενα χρόνια, δεν είμαστε bullish βραχυπρόθεσμα», ανέφερε αναλυτής της Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή του. Όπως διευκρίνιζε, για να υπάρξει μια ανάκαμψη με διάρκεια, πρέπει οι τιμές να διατηρηθούν χαμηλά και να υπάρξουν μεγαλύτερες μειώσεις στις επενδύσεις, ενώ αν οι τιμές ανακάμψουν υπερβολικά γρήγορα, τότε οι επενδύσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν και να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.
Παρόμοια άποψη εκφράζει και η Barclays, η οποία αναφέρει πως η παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου εξακολουθεί να υπερβαίνει την κατανάλωση και πως οι περικοπές στην προμήθεια που είναι απαραίτητες προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά του πετρελαίου, δεν συμβαίνουν όσο γρήγορα θα έπρεπε.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Reuters, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, ενώ οι αγορές της αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 7,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο, έναντι των εισαγωγών 7,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα στις ΗΠΑ.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας του κόσμου. Τα νέα στοιχεία σημαίνουν πως είναι πλέον ο κορυφαίος καταναλωτής όλων των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του σιδηρομεταλλεύματος και τον περισσοτέρων μετάλλων, γεγονός που θα έχει ευρείες επιπτώσεις για τις αγορές που συνεχίζουν να στρέφονται από τη Δύση προς την Ανατολή.
«Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου του κόσμου, η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Η εμπλοκή της Κίνας στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να μεταβάλλεται και δεν θα είναι πλέον ο μικρός παίκτης», σχολίασε ο Philip Andrews-Speed του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.