Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο υψηλό έτους για το πετρέλαιο Brent– Πέρασε τα 68 δολ.

Αντιστροφή τάσης στην αγορά πετρελαίου με το ράλι που καταγράφεται στις τιμές των εμπορευμάτων. Άλμα 51% για την τιμή Brent από τον Ιανουάριο καθώς ανακάμπτει η διεθνής οικονομία. Η Σαουδική Αραβία δίνει τέλος στον πόλεμο τιμών.

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή του μαύρου χρυσού με το πετρέλαιο Brent να αγγίζει νέο υψηλό έτους. Συγκεκριμένα, ενισχύεται σήμερα κατά 0,8% στα 68,3 δολ. ανά βαρέλι με στήριξη τόσο από την υποχώρηση του δολαρίου (που καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές πετρελαίου) όσο και από την διακοπή των εξαγωγών της Λιβύης, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

«Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια προτιμούν το αργό πετρέλαιο της Λιβύης λόγω της υψηλής του ποιότητας. Παρόλα αυτά, η παραγωγή του έχει υποχωρήσει κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων για τον έλεγχο της χώρας» σημειώνει το CNBC.

Σημειώνεται πως μόλις τον Ιανουάριο, η τιμή πετρελαίου Brent είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 5ετίας, αγγίζοντας τα 45 δολ. ανά βαρέλι, εν μέσω ενός πρωτοφανούς πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ. Η αλλαγή της τάσης γίνεται εμφανής και στη νέα στρατηγική που ακολουθεί τώρα το Ριάντ, καθώς ανακοίνωσε σε αύξηση των τιμών της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε αύξηση των επίσημων τιμών της για τις εξαγωγές πετρελαίου προς ΗΠΑ και Βορειοδυτική Ευρώπη, κάνοντας λόγο για ισχυρότερη ζήτηση στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v