«Έσπασαν τα φρένα» στην πτώση του πετρελαίου

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Κάτω από τα $45 το αμερικανικό αργό και βουτιά σχεδόν 5% για το Brent. Έντονες οι διαμάχες στους κόλπους του ΟΠΕΚ και απειλές από τον πρόεδρο του Ιράν.

Αδυσώπητη χαρακτηρίζει το Reuters την πτωτική πορεία που καταγράφεται στις τιμές του μαύρου χρυσού, που αγγίζει το 60% από τα υψηλά του 2014.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί σχεδόν 5% στα 45,23 δολ. ανά βαρέλι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009 και η τιμή του WTI βρίσκεται στα 44,44 δολ. ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Η πτώση τις τιμής του πετρελαίου φέρνει το δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg στο χαμηλότερο σημείο 12 ετών, καθώς έχει υποχωρήσει 26,5% από τα υψηλά του Απριλίου.

«Η αγορά ανησυχεί μήπως το πετρέλαιο παραμείνει χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγούν οι αναλυτές της Citi οι οποίοι προβλέπουν ότι η τιμή του θα εξακολουθήσει να είναι κοντά στα 40 δολ. ανά βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Την ίδια πρόβλεψη διατυπώνει πλέον και η Goldman Sachs.

Οι ραγδαίες εξελίξεις προκαλούν αντιδράσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ. Η αλλαγή των δεδομένων επήλθε με τη σαρωτική αύξηση της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ που δημιούργησε υπερπροσφορά στην αγορά μαύρου χρυσού. Η Σαουδική Αραβία, με τη στήριξη του Κουβέιτ, αποφάσισε να προασπιστεί το μερίδιο αγοράς της και όχι την τιμή του πετρελαίου. Έτσι ο ΟΠΕΚ δεν προχώρησε σε μείωση της παραγωγής για να στηρίξει τις τιμές, με αποτέλεσμα πολλά άλλα μέλη του καρτέλ τώρα να δυσανασχετούν.

"Εκείνοι που σχεδίασαν τη μείωση των τιμών έναντι άλλων χωρών θα μετανιώσουν γι' αυτή την απόφαση" δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας και συμπλήρωσε: "Εάν το Ιράν υποφέρει από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, να γνωρίζετε ότι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, θα υποφέρουν περισσότερο".

"Οι σχιστολιθικοί παραγωγοί είναι πολλοί σημαντικοί για την προσφορά της αγοράς και όλοι χρειαζόμαστε να μείνουν" δήλωσε από την άλλη πλευρά ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχαΐλ μπιν Μοχάμεν αλ Μαζρούι υποστηρίζοντας πως ήταν σωστή η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην κλείσει τη στρόφιγγα της προσφοράς. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v