Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα βουτιά για το Brent στα $48,72 το Brent

Πτώση μεγαλύτερη από 2,7% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου Brent. Μεγάλη υποβάθμιση προβλέψεων από τη Goldman Sachs που εκτιμά πως το πετρέλαιο θα παραμείνει στην περιοχή τ ων 40 δολ. το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε πτωτική τροχιά επιμένει η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς η Goldman Sachs αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της ενώ αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για διεθνείς αποπληθωριστικές τάσεις.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 2,77% στα 48,72 δολ. ανά βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 2,42% στα 47,19 δολ. ανά βαρέλι. Και στις δύο αγορές, οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. 

Η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τις τιμές του μαύρου χρυσού κάνοντας λόγο για «νέα τάξη πραγμάτων» που δημιουργείται από την σχιστολιθική παραγωγή στην αγορά πετρελαίου. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η αγορά και πιθανότατα θα εξισορροπήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών από εκείνα που ξεκίνησε το sell off» αναφέρει η Goldman, υποστηρίζοντας σε γενικές γραμμές πως η τιμή του μαύρου χρυσού θα παραμείνει στα 40 δολ. το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Έτσι, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο Brent εκτιμώντας πλέον ότι στους 3 μήνες, στους 6 μήνες και στο 12μηνο θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 42, στα 43 και στα 70 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως. Η αρχική εκτίμηση της Goldman ήταν στα 80, στα 85 και στα 90 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως.

Σε ότι αφορά την αμερικανική αγορά και την τιμή του WTI, η Goldman προβλέπει πλέον ότι θα αγγίξει τα 41, τα 39 και τα 65 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα για τον 3μηνο, τον 6μηνο και το 12μηνο ορίζοντα. Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 70, 75 και 80 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως. 

Η πτωτική τάση στην τιμή του μαύρου χρυσού πάντως, συνεχίζεται αμείωτη καθώς διευρύνονται οι ανησυχίες περί αποπληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 1,7% στα 47,54 δολ. ανά βαρέλι και του Brent κατά 1,4% στα 49,41 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v