Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη «βουτιά» από το 2008 στο πετρέλαιο

Για την αγορά του μαύρου χρυσού, το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά από την χρηματοοικονομική κρίση. Η αλλαγή των δεδομένων για την αγορά πετρελαίου που οδήγησε σε βουτιά 49% την τιμή Brent.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται και πάλι η τιμή του μαύρου χρυσού, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας του Βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

Η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώνεται σήμερα (Τετάρτη) στα 56,25 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας πτώση 2,85% ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,77% στα 53,16 δολ..

Το πετρέλαιο άλλωστε, αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο «ηττημένο» της χρονιάς. Η τιμή του Brent βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 49% το 2014 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από την κρίση του 2008, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά μαύρου χρυσού. Οι ΗΠΑ αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγή τους στο υψηλότερο επίπεδο 3 δεκαετιών με την τεχνολογική επανάσταση της σχιστολιθικής παραγωγής. Τα μέλη του ΟΠΕΚ από την άλλη πλευρά – και κυρίως η Σαουδική Αραβία – προτιμούν να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν και όχι την τιμή του πετρελαίου. Προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις με αποτέλεσμα να πυροδοτοτείται ένας πόλεμος τιμών από τον οποίο θα αντέξουν οι ισχυρότεροι.  Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η προβλεπόμενη μείωση της ζήτησης για ενέργεια επίσης συμβάλει σε αυτή την τάση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v