Βυθίζεται το δολάριο στις διεθνείς αγορές

Νέο κατρακύλισμα για το δολάριο έναντι του ευρώ σημειώνεται σήμερα, λόγω μαζικών εκροών από το αμερικανικό νόμισμα, μετά από υποβάθμιση των προβλέψεων από UBS, JP Morgan Chase, Merrill Lynch και Deutsche Bank για τις ισοτιμίες έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού νομίσματος.

Νέο κατρακύλισμα για το δολάριο έναντι του ευρώ σημειώνεται σήμερα, λόγω μαζικών εκροών από το αμερικανικό νόμισμα, μετά από υποβάθμιση των προβλέψεων από UBS AG, JP Morgan Chase, Merrill Lynch και Deutsche Bank.

Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,3225 δολ. Το δολάριο υποχωρεί και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 102,61 γεν, ενώ εντός της ημέρας η ισοτιμία δολαρίου-γεν έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2000, στα 102,40 γεν.

”Για κάθε ισοτιμία, το βασικό ζήτημα είναι ποιο είναι το σημείο, στο οποίο κυριαρχεί η αρνητική επίπτωση της ανατίμησης” τονίζει ο Alex Patelis, επικεφαλής συναλλαγματικών αγορών της Merrill Lynch στο Λονδίνο. ”Για την Ευρώπη, το σημείο αυτό βρίσκεται μεταξύ των 1,35-1,40 δολ. και για την Ιαπωνία είναι μεταξύ 90 και 95 γεν”.

Και οι τέσσερις τράπεζες εκτιμούν πως τα επίπεδα ρεκόρ του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα υπονομεύσουν την ισοτιμία του δολαρίου. Το μεγάλο έλλειμμα σημαίνει ότι περισσότερα δολάρια πρέπει να μετατραπούν σε ισοτιμίες άλλων χωρών, για να πληρωθούν τα εισαγόμενα προϊόντα.

”Εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο όλο και περισσότερο από τις εισροές ξένων κεφαλαίων” τόνισε ο Paul Volcker, πρώην πρόεδρος της Federal Reserve. ”Το πρόβλημα είναι, μέχρι πότε μπορεί να συμβαίνει αυτό. Όταν συμβαίνει κάτι, τείνει να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι περιμένεις και αυτή είναι η ιστορία των χρηματοοικονομικών κρίσεων”.

Οι τέσσερις τράπεζες αντιστοιχούν στο 34% της συνολικής παγκόσμιας συναλλαγματικής αγοράς, αξίας 1,9 τρισ. δολ. ημερησίως, σύμφωνα με το περιοδικό Euromoney. H Merrill μείωσε τις προβλέψεις της για το δολάριο στα 96 γεν και τα 1,39 δολ. έναντι του ευρώ. Η JP Morgan προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση, στα 96 γεν και στα 1,39 δολ. έναντι του ευρώ για το Μάρτιο.

Η UBS, ο μεγαλύτερος ”παίκτης” της αγοράς συναλλάγματος, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το δολάριο, σε 103 γεν από 107 και σε 1,36 δολ. έναντι του ευρώ. Η Deutsche Bank περιμένει την ισοτιμία του δολαρίου στα 1,43 δολ. έναντι του ευρώ και στα 93 γεν μέχρι το τέλος του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v