”Επιασε” τα 1,32 δολάρια το ευρώ

Η διαφαινόμενη απροθυμία των Κεντρικών Τραπεζών να ανατρέψουν τις τρέχουσες ισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος και να χαλιναγωγήσουν τη διολίσθηση του δολαρίου ωθεί το αμερικανικό νόμισμα σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα τετραετίας έναντι του γεν.

Η διαφαινόμενη απροθυμία των Κεντρικών Τραπεζών των μεγάλων οικονομιών να ανατρέψουν τις τρέχουσες ισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος και να χαλιναγωγήσουν τη διολίσθηση του δολαρίου ώθησε το αμερικανικό νόμισμα σε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα τετραετίας έναντι του γεν.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται για την πτώση του δολαρίου από τις 19 Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ Alan Greenspan δήλωσε ότι οι ξένοι επενδυτές ίσως σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά χρεόγραφα εξαιτίας του ογκώδους ελλείμματος στο ισοζύγιο συναλλαγών των ΗΠΑ.

Εκτοτε το δολάριο έχει υποχωρήσει 1,7% έναντι του ευρώ και 1,3% έναντι του γεν.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να παρέμβει στις αγορές χωρίς τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κίνηση. Η Ιαπωνία θα πρέπει να δράσει μόνη και, εάν το κάνει, η επίδραση θα είναι βραχυπρόθεσμη, οπότε οι αγορές προεξοφλούν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται.

Το ευρώ εκτινάχθηκε προς στιγμήν το πρωί πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1,32 δολαρίων και κινείται στο Λονδίνο στα 1,3188 δολάρια. Εναντι του γεν το δολάριο κινείται στα 102,55 γεν έχοντας υποχωρήσει έως τα 102,45 γεν.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι στις ερχόμενες εβδομάδες οι ισοτιμίες θα διαμορφωθούν στα 100 γεν και τα 1,35 δολάρια ανά ευρώ.

Η JP Morgan Chase υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το δολάριο προβλέποντας ότι θα κινείται στα 1,35 έναντι του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και στα 1,38 δολ. ανά ευρώ τον Ιούνιο 2005, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,30 δολ. και 1,28 δολ. αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v