To... hangover του δολαρίου

Το ένα μετά το άλλο ιστορικά ρεκόρ καταρρίπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο φαίνεται να έχει ”δυο τούβλα στις τσέπες” του. Ο Philip Coggan αναλύει τα δεδομένα και τις επιπτώσεις που η κίνηση του νομίσματος φαίνεται τώρα ότι θα έχει στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το δολάριο αγωνιζόταν ήδη να παραμείνει στην επιφάνεια. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις ισοδυναμούν με ”δυο τούβλα στις τσέπες του”.

Πρώτον, ο Alan Greenspan, ο πρόεδρος της Federal Reserve, τόνισε πως αναμένει ότι το αδύναμο δολάριο θα είναι η μέθοδος με την οποία θα μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Μετά, η σύνοδος του G20 των ανεπτυγμένων χωρών δεν έκανε κάποια δήλωση για τις ισοτιμίες, υποδηλώνοντας πως είναι απίθανη μια συντονισμένη κίνηση παρεμβατισμού για τη στήριξη του δολαρίου. Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι θα ενισχύσει τα αποθέματά της στο ευρωπαϊκό νόμισμα και αυτή της Κίνας ότι θα αποσυνδέσει το γουάν από το αμερικανικό νόμισμα.

Μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές φαίνονταν να παρακολουθούν ατάραχες την υποχώρηση του δολαρίου. Θεωρητικά, η συρρίκνωση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος θα έπρεπε να είναι καλή είδηση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς ευνοούνται οι εξαγωγές, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, πείθοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει. Το δολάριο δεν είναι ο μόνος δράστης. Η τιμή του πετρελαίου έχει επανέλθει κοντά στα 50 δολ. το βαρέλι λόγω ανησυχιών ότι τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ είναι πολύ λίγα για να αρκέσουν σε έναν κρύο χειμώνα. Οι ελπίδες ότι η περίοδος του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι είχε λήξει ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στο χρηματιστηριακό ράλι του Νοεμβρίου. Οι επενδυτές στις μετοχικές αγορές ενδέχεται να θορυβήθηκαν και όταν ο κ. Greenspan ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Η πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία, όμως, είναι ότι η υποχώρηση του δολαρίου ενδέχεται να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κάθε νέο χαμηλό αντιστοιχεί σε πλήγμα για τα χαρτοφυλάκια των ξένων επενδυτών που είναι τοποθετημένοι σε αμερικανικά αξιόγραφα.

Σε κάποιο σημείο, η υπομονή των επενδυτών ενδέχεται να τελειώσει. Ο Graham Turner της GFC Economics επισημαίνει πως ”το ισοζύγιο των καθαρών άμεσων επενδύσεων έχει γίνει αρνητικό τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αυτό αποτελεί κλασικό προειδοποιητικό σημάδι που στο παρελθόν προοιωνιζόταν πιστωτικές κρίσεις σε αναδυόμενες αγορές”.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει ακόμη μικρή πιθανότητα επαλήθευσης. Ωστόσο, αποτελεί κίνδυνο που φαίνεται να απασχολεί τους επενδυτές όλο και περισσότερο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v