Οι επιπτώσεις της πτώσης του δολαρίου στην Ευρώπη

Εάν το αμερικανικό νόμισμα συνεχίσει να συρρικνώνεται σταδιακά, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Ένας ”οδηγός για Ευρωπαίους ναυτιλλομένους” σε περιόδους δολαριακής υποχώρησης, από τον Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των ”Financial Times”.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το δολάριο έδειξε να σταθεροποιείται εντός της εβδομάδας, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ. Εάν το αμερικανικό νόμισμα συνεχίσει να συρρικνώνεται σταδιακά, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Παραδοσιακά, οι περίοδοι της αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος συμπίπτουν με χρονικές περιόδους υποαπόδοσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών έναντι της Wall Street. Αυτό ακριβώς συμβαίνει από τη στιγμή που βγήκε το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με την αμερικανική αγορά να κινείται έντονα ανοδικά κατά τις τελευταίες τρείς συνεδριάσεις της εβδομάδας. Στο σύνολο του έτους, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνούν οριακά σε αποδόσεις τις ΗΠΑ.

Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, το βασικό ζήτημα είναι οι επιπτώσεις των ισοτιμιακών μεταβολών σε κλαδικό επίπεδο και σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών θα δεχτούν τα μεγαλύτερα πλήγματα.

Μια μελέτη της ABN Amro αναφέρει πως οι τρεις κλάδοι που βρέθηκαν περισσότεροι εκτεθειμένοι σε περιόδους υποχώρησης του δολαρίου είναι ο αυτοκινητικός, ο τεχνολογικός και αυτός των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, τα ισχυρότερα πλήγματα δέχτηκαν οι μετοχές των Philips Electronics, ASML, EADS και British Airways.

Φυσικά, το ισχυρότερο ευρώ έχει και τα θετικά στοιχεία του. Τα εμπορεύματα συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια, οπότε κάθε εταιρία που αγοράζει σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών θα επωφεληθεί από μείωση κόστους.

Οι μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις σε περιόδους υποχώρησης του δολαρίου περιλαμβάνουν τις εταιρίες ρουχισμού όπως η Adidas, τις τηλεπικοινωνίες όπως η Vodafone και τις εταιρίες λιανικού εμπορίου όπως η Marks & Spencer.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v